Ergonom

Munkavédelmi Szolgáltató Kft.

Országosan elérhető szolgáltatások
Telefon: +36 20/388 27 30
Email: info@ergonom.hu

Mire jó egy építési koordinátor?

Publikálva: 2016-09-02

Egy az Európai Unió megbízásából készült tanulmány szerint az építőiparban bekövetkező balesetek jelentős része az építkezés hiányos megszervezésre, illetve a különböző vállalatok munkájának, hibás koordinálására vezethető vissza. Az okok, az építkezés megkezdése előtt meghozott döntésekben keresendőek. Az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló rendelet előírása szerint egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében, munkavédelmi képesítésű szakembert kell alkalmazni mind a tervezés, mind a kivitelezés fázisába, akit munkavédelmi koordinátor nevezünk.

Az építőipari munkavédelmi koordinátor legfontosabb feladata, hogy az építési-kivitelezési munkán együtt dolgozók (alvállalkozók) tevékenységét a biztonság szempontjából időben és térben összehangolja, megelőzze a magas kockázatú helyzetek kialakulását. A munkavédelmi koordinátor építési tevékenység alatti munkája munkabiztonsági szaktevékenység.

Feladatai már a tervezés időszakában elkezdődnek, hiszen neki kell összeállítania a kiviteli terv Biztonsági és egészségvédelmi tervét. Ebben kell meghatározni az építési munkahely sajátosságainak a figyelembevételével a munkahelyre, illetve a munkavégzésre vonatkozó egészségvédelmi és biztonsági követelményeket. A koordinátor összehangolja a megelőzés és a biztonság általános alapelveinek megvalósítását az építési munkahelyen egyidejűleg tevékenykedő, illetve egymást követően felvonuló munkáltatók és az egyszerre, vagy a csak egymás után végezhető munkafázisok sorrendjében, valamint szakmailag biztosítja a biztonsági és egészségvédelmi terv jogszabálynak való megfelelőségét. Ő az, aki a fővállalkozónál (generálkivitelezőnél) kezdeményezi, illetve ellenőrzi, hogy a fenti rendeletben előírt kötelező bejelentés a munkálatok megkezdése előtt 8 nappal az építési munkahely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi felügyelőségén megtörtént-e.

A kivitelezés során a koordinátor összeállítja a biztonsági tervre épülő munkavédelmi oktatási anyagokat. A munkák előrehaladásából, illetve a körülmények változásából adódóan a biztonsági és egészségvédelmi tervet módosítja, aktualizálja. Legfontosabb feladata munkaterületen munkát végző vállalkozások tevékenységének napi szintű munkabiztonsági összehangolása, és a folyamatok munkavédelmi célú rendszeres, folyamatos ellenőrzése.

A fővállalkozó/generálkivitelező biztonsági és egészségvédelmi koordinátor alkalmazási kötelezettsége nem mentesíti az egyes munkáltatókat saját munkavédelmi feladataik alól. Így a kivitelezési területen rendelkezniük kell az általános, valamint az adott munkaterületre aktualizált kockázatértékelésükkel, valamennyi munkavédelmi tárgyú szabályozásukkal, munkaeszközeik felülvizsgálati dokumentációival, valamint munkavállalóik orvosi alkalmassági igazolásával, illetve mindezeket tudniuk kell bemutatni is. Gondoskodniuk kell munkavállalóik adott területre érvényes munkavédelmi oktatásáról is, függetlenül a koordinátor által megtartott oktatástól.

„A munkavédelmi koordinátor sikeres munkája szavatolja az építkezés balesetmentes befejezését, amivel a kivitelezési munka eredményességéhez is hozzájárul.” – indokolta a pozíció létjogosultságát Szopka Gábor, az Ergonom műszaki és termékfejlesztési főtanácsadója.

Korábbi híreink

Hírek

A környezetvédelem nem luxus, kötelesség

2016-12-19

Cégénél a szolgáltatási portfólió egyes elemei miatt kötelező lenne foglalkoztatnia környezetvédelmi megbízottat, azonban úgy gon...

Tovább

Kötelező munkavédelmi képviselőválasztás - közeleg a határidő!

2016-10-12

Az Mvt. 70/A. §-ának módosításával jelentősen bővül azon munkáltató köre, ahol munkavédelmi képviselőt kell választani. A mód...

Tovább

Mire jó egy építési koordinátor?

2016-09-02

Egy az Európai Unió megbízásából készült tanulmány szerint az épí...

Tovább
Online Ajánlatkérés Itt
Website-unkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet!
Rendben