Ergonom

Munkavédelmi Szolgáltató Kft.

Országosan elérhető szolgáltatások
Telefon: +36 20/388 27 30
Email: info@ergonom.hu

A környezetvédelem nem luxus, kötelesség

Publikálva: 2016-12-19

Cégénél a szolgáltatási portfólió egyes elemei miatt kötelező lenne foglalkoztatnia környezetvédelmi megbízottat, azonban úgy gondolja, adminisztratív kollégái ezzel a tevékenységgel is boldogulnak? Nem biztos, hogy csak az ő túlterheltségük miatt nem jár jól ezzel a megoldással…
Mireider-Gyarmati Krisztina, az Ergonom Kft. környezetvédelmi tanácsadója összefoglalta, miért nem vehető félvállról ez a kötelezettség.

 Pontosan milyen környezetvédelmi szolgáltatásokban kérhetik az érdeklődők az Ergonom segítségét? Melyik a leggyakrabban igénybe vett szolgáltatás?

Sok cég nem foglalkoztat főállású környezetvédelmi megbízottat, azonban számos vállalat számára kötelező előírás, hogy a megfelelő dokumentumok összeállítását, valamint a környezetvédelmi előírások betartását ilyen megbízott tegye meg, így ez a leggyakrabban igénybe vett környezetvédelmi szolgáltatásunk.

 Milyen következményekkel járhat, ha nem tartják be ezt az előírást?

A környezetvédelmi előírások megsértését vagy elmaradását a hatóság általában viszonylag magas, akár több százezer forint összegű pénzbírsággal sújtja.

 Milyen területeke szolgáltató cégekről beszélünk pontosan, kikre vonatkoznak ezek az előírások?

Általánosan elmondható, hogy bár technológiától függően, de általában azoknak a vállalatoknak vannak környezetvédelemmel kapcsolatos kötelezettségei, akik valamit előállítanak. Ilyenek lehetnek például az autóipar, építőipar területén aktív, illetve az építőanyag előállító, nehézfémmel foglalkozó gyárak.

 Mik a feladatai egy környezetvédelmi megbízottnak?

A környezetvédelmi megbízott vállalja a megbízó vállalat hatóság előtti képviseletét, rendszeresen elvégzi a szükséges méréseket,de ő felelős a hulladék gazdálkodási rendszer (mit hova kell gyűjteni, milyen beszállítókkal érdemes együttműködni stb.) kialakításáért, valamint a különböző kérelmek, nyilatkozatok összeállításáért is.

A környezetvédelmi megbízott személyesen tartja a kapcsolatot a partnerekkel, cégekkel, egyfajta kihelyezett munkatársként az együttműködési szerződésben meghatározott időközönként (havonta vagy negyedévente) néhány napot személyesen is eltölt a vállalatok székhelyén.

 Mik azok a dokumentumok, amiket a megbízottnak össze kell állítania?

A tevékenységhez tartozó számos bevallás, nyilatkozat és igénylés elkészítése a környezetvédelmi megbízott feladata, ezeket az Ergonom által foglalkoztatott, megbízottként dolgozó kollégák nagy szakértelemmel állítják össze.

Ilyen dokumentumok például:

  • környezetvédelmi alapadatok igénylése
  • hulladékokkal kapcsolatos dokumentumok, adatszolgáltatások
  • amennyiben a cég levegőszennyező eszközöket üzemeltet – karbantartási, üzemeltetési stb. dokumentumok

 Mi történik, ha egy vállalat nem tesz eleget a környezetvédelmi, illetve a különböző bevallási kötelezettségeinek?

Míg régebben a hatóság azonnal bírságolt, az elmúlt időszakban először csak hivatalos végzésben hívják fel a figyelmet az elmaradásra, azonban ennek figyelmen hagyását követően már komoly pénzbírságra lehet számítani. ennek az összege általában 200 000 forintnál kezdődik és igen borsos magasságra is szökhet a mulasztás súlyosságától függően.

 Milyen bevallásokkal kell számolnia a cégtulajdonosoknak, mikor esedékesek ezek?

A legtöbb témában tavasszal kell nagyon odafigyelni a felelősöknek, hiszen a bevallási határidők szinte kivétel nélkül március hónapban vannak. Ezek pontos listáját, valamint a bevallási határidőket is megtalálhatják az Ergonom weboldalán: http://ergonom.hu/our-services/kornyezetvedelem/bevallasi-hataridok/

A bevallások módja egyébként az elmúlt években számottevően egyszerűsödött és lerövidült, hiszen ma már az ügyfélkapun keresztül elektronikusan is rögzíthetők ezek az adatok.

 Mi most a legaktuálisabb környezetvédelmi teendő?

A veszélyes hulladékot termelő és lerakó vállalatoknak évente két alkalommal gondoskodniuk kell a hulladék elszállításáról is. Az idei utolsó szállítás aktuálissá válik az év vége felé közeledve, ezt kell összekészíteniük és megrendelniük a cégeknek.

 

 

Korábbi híreink

Hírek

A környezetvédelem nem luxus, kötelesség

2016-12-19

Cégénél a szolgáltatási portfólió egyes elemei miatt kötelező lenne foglalkoztatnia környezetvédelmi megbízottat, azonban úgy gon...

Tovább

Kötelező munkavédelmi képviselőválasztás - közeleg a határidő!

2016-10-12

Az Mvt. 70/A. §-ának módosításával jelentősen bővül azon munkáltató köre, ahol munkavédelmi képviselőt kell választani. A mód...

Tovább

Mire jó egy építési koordinátor?

2016-09-02

Egy az Európai Unió megbízásából készült tanulmány szerint az épí...

Tovább
Online Ajánlatkérés Itt
Website-unkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet!
Rendben